Hvad er en paternoster?

En paternoster er en type elevator, der består af en række åbne kabiner, der bevæger sig i en kontinuerlig løkke op og ned i en bygning. Navnet “paternoster” kommer fra det latinske ord for “fader vor” og refererer til bevægelsen af kabinerne, der minder om en bøn, der gentages.

Definition af paternoster

En paternoster er en vertikal transportenhed, der består af en række åbne kabiner, der er fastgjort til en kontinuerlig løkke af kæder eller reb. Kabinerne bevæger sig op og ned langs løkken, hvilket giver mulighed for transport af personer og gods mellem forskellige etager i en bygning.

Historisk baggrund

Paternosteren blev opfundet i slutningen af det 19. århundrede og blev hurtigt populær som en effektiv og pladsbesparende transportløsning i højhuse og kontorbygninger. I mange år var paternosteren en almindelig syn i bygninger over hele verden, men i dag er dens brug begrænset på grund af sikkerhedsmæssige og lovgivningsmæssige årsager.

Funktion og anvendelse af paternoster

Transport af personer og gods

En af hovedfunktionerne ved en paternoster er at transportere personer og gods mellem forskellige etager i en bygning. Kabinerne bevæger sig kontinuerligt op og ned langs løkken, hvilket gør det muligt for brugerne at stige på eller af, når kabinen passerer deres ønskede etage.

Fordele og ulemper ved paternoster

Paternosteren har flere fordele og ulemper i forhold til traditionelle elevatorer. Fordelene ved paternosteren inkluderer:

 • Effektiv transport af personer og gods
 • Pladsbesparende design
 • Hurtigere adgang til forskellige etager

Nogle af ulemperne ved paternosteren inkluderer:

 • Sikkerhedsrisici på grund af åbne kabiner og bevægelige dele
 • Begrænset kapacitet sammenlignet med traditionelle elevatorer
 • Begrænset tilgængelighed for personer med mobilitetsproblemer

Paternoster i moderne tid

Paternoster i bygninger

I dag er paternosteren sjælden i moderne bygninger på grund af sikkerhedsmæssige bekymringer og lovgivningsmæssige restriktioner. De fleste bygningskoder kræver, at elevatorer skal være lukkede og have forskellige sikkerhedsfunktioner for at beskytte brugerne. Dog kan man stadig finde paternostere i nogle ældre bygninger eller som en del af nostalgiske installationer.

Paternoster som kulturel reference

Paternosteren har også en kulturel betydning og er blevet brugt som et symbol eller tema i film, litteratur og kunst. Den unikke bevægelse og æstetik af paternosteren har fascineret mange kunstnere og forfattere og er blevet brugt som en metafor for tid, gentagelse og kontinuitet.

Sikkerhed og regler ved brug af paternoster

Sikkerhedsforanstaltninger

Paternosteren er kendt for at være forbundet med visse sikkerhedsrisici på grund af dens åbne kabiner og bevægelige dele. For at minimere risikoen er der forskellige sikkerhedsforanstaltninger, der kan implementeres, såsom:

 • Montering af beskyttelsesdøre ved indgangen til kabinerne
 • Installation af sikkerhedsbøjler eller -gitter i kabinerne
 • Regelmæssig vedligeholdelse og inspektion af paternosteren

Regler og lovgivning

Brugen af paternosteren er reguleret af forskellige sikkerhedsstandarder og bygningskoder. Disse regler fastlægger krav til design, installation, vedligeholdelse og brug af paternosteren for at sikre sikkerheden for brugerne. Det er vigtigt at overholde disse regler for at undgå ulykker og skader.

Eksempler på berømte paternoster-installationer

Bygninger med paternoster

Nogle berømte bygninger, der har eller har haft paternoster-installationer inkluderer:

 • Old Bailey i London, Storbritannien
 • Boijmans Van Beuningen Museum i Rotterdam, Holland
 • Wiener Stadthalle i Wien, Østrig

Paternoster i film og litteratur

Paternosteren har også optrådt i forskellige film og litterære værker som et symbol eller en plotenhed. Nogle eksempler inkluderer:

 • Filmen “The Third Man” (1949) instrueret af Carol Reed
 • Novellen “Paternoster” (1912) af Hjalmar Söderberg

Etymologi og oprindelse af ordet ‘paternoster’

Hvad betyder ‘paternoster’?

Ordet “paternoster” kommer fra det latinske udtryk “Pater Noster”, der betyder “fader vor”. Det refererer til bevægelsen af paternosterkabinerne, der minder om gentagelsen af bønnen “Fader vor”.

Historisk brug af ordet

Ordet “paternoster” blev oprindeligt brugt til at beskrive en perlekæde eller en bønnekæde, der blev brugt til at tælle gentagelser af fader vor-bønnen. Senere blev det også brugt til at beskrive den bevægelige elevator, der minder om perlekæden i sin kontinuerlige bevægelse.

Afsluttende tanker om paternoster

Paternosterens betydning i dagens samfund

I dag er paternosteren ikke længere en almindelig transportløsning i moderne bygninger på grund af sikkerhedsmæssige og lovgivningsmæssige årsager. Dog har den stadig en kulturel betydning og er blevet et symbol på fortidens transportteknologi og æstetik.

Fremtidige perspektiver og udvikling

Det er usandsynligt, at paternosteren vil opleve en genopblussen i popularitet i moderne bygninger på grund af de sikkerhedsmæssige udfordringer. I stedet vil fokus sandsynligvis være på udviklingen af mere avancerede og sikre elevatorløsninger, der kan imødekomme behovene i det moderne samfund.