Introduktion til Star Wars universet

Hvad er Star Wars?

Star Wars er en populær science fiction-franchise, der blev skabt af George Lucas. Den første film i serien, “Star Wars: Episode IV – Et nyt håb”, blev udgivet i 1977 og blev en stor succes. Siden da er der blevet udgivet flere film, tv-serier, bøger, tegneserier og merchandise, der udvider Star Wars-universet.

Hvad er rækkefølgen af Star Wars filmene?

Rækkefølgen af Star Wars filmene kan være forvirrende for nye fans. Der er flere måder at se filmene i, og det afhænger af, om man ønsker at følge den kronologiske historie eller den udgivelsesmæssige rækkefølge. Her vil vi gennemgå begge muligheder.

Rækkefølgen af Star Wars filmene

1. Episode I: Den skjulte trussel

“Star Wars: Episode I – Den skjulte trussel” blev udgivet i 1999 og er den første film i den kronologiske rækkefølge. Handlingen finder sted før begivenhederne i de oprindelige trilogier og introducerer karakterer som Anakin Skywalker og Obi-Wan Kenobi.

2. Episode II: Klonernes angreb

“Star Wars: Episode II – Klonernes angreb” blev udgivet i 2002 og er den anden film i den kronologiske rækkefølge. Den fortsætter historien om Anakin Skywalker og Obi-Wan Kenobi og introducerer også karakteren Padmé Amidala.

3. Episode III: Sith-fyrsternes hævn

“Star Wars: Episode III – Sith-fyrsternes hævn” blev udgivet i 2005 og er den tredje film i den kronologiske rækkefølge. Den afslutter den såkaldte “forhistorie” og viser, hvordan Anakin Skywalker bliver til Darth Vader.

4. Episode IV: Et nyt håb

“Star Wars: Episode IV – Et nyt håb” blev udgivet i 1977 og er den første film, der blev udgivet i serien. Den er den fjerde film i den udgivelsesmæssige rækkefølge og introducerer karakterer som Luke Skywalker, Prinsesse Leia og Han Solo. Handlingen finder sted efter begivenhederne i de tre forrige film.

5. Episode V: Imperiet slår igen

“Star Wars: Episode V – Imperiet slår igen” blev udgivet i 1980 og er den femte film i den udgivelsesmæssige rækkefølge. Den fortsætter historien fra “Et nyt håb” og følger Luke Skywalker, Leia, Han Solo og resten af oprørsalliancen i deres kamp mod Imperiet.

6. Episode VI: Jediridderen vender tilbage

“Star Wars: Episode VI – Jediridderen vender tilbage” blev udgivet i 1983 og er den sjette film i den udgivelsesmæssige rækkefølge. Den afslutter den originale trilogi og viser den endelige konfrontation mellem oprørsalliancen og Imperiet.

7. Episode VII: The Force Awakens

“Star Wars: Episode VII – The Force Awakens” blev udgivet i 2015 og er den syvende film i den udgivelsesmæssige rækkefølge. Den introducerer nye karakterer som Rey, Finn og Kylo Ren og fortsætter historien om Star Wars-universet mange år efter begivenhederne i den originale trilogi.

8. Episode VIII: The Last Jedi

“Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi” blev udgivet i 2017 og er den ottende film i den udgivelsesmæssige rækkefølge. Den fortsætter historien fra “The Force Awakens” og udforsker de nye karakterers rejse og konflikter.

9. Episode IX: The Rise of Skywalker

“Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker” blev udgivet i 2019 og er den niende og sidste film i den udgivelsesmæssige rækkefølge. Den afslutter den nye trilogi og giver afslutning på historien om Rey, Finn og Kylo Ren.

Alternative rækkefølger og spin-offs

Machete Order

En alternativ måde at se Star Wars-filmene på er kendt som “Machete Order”. Denne rækkefølge involverer at se filmene i følgende rækkefølge: Episode IV, V, II, III, VI. Ved at springe Episode I over får man en anden oplevelse af historien og undgår visse kontroversielle elementer i den første prequel-film.

Chronological Order

En anden mulighed er at se filmene i kronologisk rækkefølge, hvilket betyder at starte med Episode I og slutte med Episode IX. Dette giver en mere sammenhængende historie og viser udviklingen af karakterer og begivenheder i den rigtige tidslinje.

Spin-off filmene

Udover de ni hovedfilm i Star Wars-sagaen er der også blevet udgivet flere spin-off film. Disse film udforsker forskellige karakterer og historier fra Star Wars-universet og kan ses som supplement til de ni hovedfilm. Nogle af de mest kendte spin-off film inkluderer “Rogue One: A Star Wars Story” og “Solo: A Star Wars Story”.

Konklusion

Uanset hvilken rækkefølge man vælger at se Star Wars filmene i, er det en episk rejse ind i et univers fyldt med spænding, eventyr og ikoniske karakterer. Fra den originale trilogi til de nye film og spin-offs er der noget for enhver fan af science fiction-genren. Så tag din lyssabel og tag med på en rejse til en galakse langt, langt borte!